Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Badacsonyörs

A badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok kivételes panorámával bíró borteraszán tavasztól őszig várja a látogatókat saját borokkal és környékbeli finomságokkal. A biciklisbarát vendéglátóhelyen a kutyusokat is szívesen látják. A terasz szabadtéri kialakítása miatt rossz idő esetén zárva tarthat, érdemes a megadott elérhetőségen érdeklődni.

Története

A Csendes Dűlő első Örsi-hegyi birtokait 1971-ben vásárolta meg. Eleinte vegyes szőlőfajtákkal telepített, hagyományos birtokai voltak, majd az évek során újabb területekre tettek szert és fajtiszta, korszerű ültetvényt hoztak létre. Érdekesség, hogy a szürkebarát és hárslevelű területek tőkéi 40 és 60 évesek.

Borászat

A szőlőt a lehető legkíméletesebben dolgozzák fel. A borokat acéltartályban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készítik, néhány fajta részben fahordós érlelést is kap. Palackozást követően a borokat 6 hónapig palackban érlelik, majd ezután kerülnek forgalomba. A Csendes Dűlő 3 hektáros területen olaszrizlinget, szürkebarátot, hárslevelűt és kéknyelűt termeszt. A kéknyelű különlegessége, hogy egy jellegzetes magyar szőlőfajta, melyet csak ezen a borvidéken termesztenek.

Megközelítés

A Csendes Dűlő borterasza a badacsonyörsi Hegyalja úton helyezkedik el. A vendéglátóhely a vasútállomástól és buszmegállótól körülbelül gyalog körülbelül 20 perc alatt érhető el.