Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle

Családunk 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain: a legnagyobb tapasztalattal bíró Feri papa felügyeli a szőlőmunkákat; fia, Feri és menye, Bea a borászati kérdésekben döntenek, míg másik fia, Zsiga a kereskedelem területén áll helyt. A fiatal generáció is besegít már –Zsiga lánya, Dana 2018 tavaszától, fia Matyi pedig 2020 tavaszától már a csapatot erősíti. A borász utánpótlást Feri legkisebb fia, Ferkó jelenti, aki 2020 nyarán szerezte meg borász diplomáját, a családból a harmadik generáció képviselőjeként.

A borvidéken tradicionálisan széles a fajtaválaszték, az adottságok sok fajtának ideálisak, így nem alakult ki egyeduralkodó szőlő. A pincénél fehér fajtákat találunk a területek 60%-án. Olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgozunk, mint az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos. A világfajták közül kiemelkedő itt a sauvignon blanc, a muscat lunel, a rajnai rizling és a chardonnay, míg a kék szőlők közül a merlot érzi legjobban magát.
Az ültetvények megújításakor Feri papa tapasztalatára alapoztunk, az ő fejében a teljes borvidék 50 évnyi termésátlaga és mustfoka áll össze egy táblázattá. Ma már látszik, milyen jó döntés volt ezek mentén telepíteni.

Valljuk, hogy mindig van lehetőség fejlődni, ezért rendszeresen járunk hazai és külföldi tanulmányutakra. A szőlőművelést szeretnénk a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszünk a vegyszermentességre. Keressük azokat a fajtákat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásaira megadják a választ.

A család a Balaton és a vitorlázás szerelmese, Feri és Zsiga a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlás versenyek állandó résztvevője. Nyertünk már Fehérszalagot, Pünkösdi Regattát, Félszigetkerülőt és Szüreti Regattát is, 2017-ben pedig magyar bajnokok lettünk a 70-es cirkáló osztályban, 2020-ban pedig régi álmunk teljesült, amikor Kékszalagot nyertünk.