Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont – Balatonfüred

A Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont 2014 óta várja a látogatókat, melyet a Tagore sétányról közelíthetünk meg. A látogatóközpont egy halfajta után, a bodorkáról kapta a nevét. Az érdeklődök megismerkedhetnek a Balaton teljes- és az Adria halfaunájának egy részével.

Kiállítás

Az ökoturisztikai látogatóközpont hatalmas területen kapott helyet. A kétszintes, galériás épület pavilonszerű elemei egy belső udvart határolnak körbe. Itt egy külső bemutató medencével találkozhatunk. A földszinten a látogató tér, az emeleten pedig a raktár és iroda található.

A látogatók 15 édesvízi akvárium, 2 tengeri akvárium, 2 terrárium és egy kerti tó lakóival ismerkedhetnek meg. Az akváriumok mellett interaktív monitorok segítik a tájékozódást, ahol nem csak a vízi élőlényekről kaphatunk információkat, hanem a Balaton keletkezéséről, földrajzáról és élővilágáról is.

A 15 édesvízi akváriumban a Balaton élővilágát csodálhatjuk meg. 47 halfaj élt korábban hazánk legnagyobb tavában, azonban ez mára 24-re csökkent le. A kiállításon természeteshez közeli környezetükben vehetjük szemügyre azokat a halakat, melyek mára már fokozottan védettek és egyre ritkábbak.

Balatonfüred testvérvárosa a horvátországi Opatija. Ennek az ismeretségnek köszönhetően nyílt lehetőség arra, hogy az egyik tengeri akváriumban az Adria vízi élővilágának néhány lakója kapjon helyet. A másik akvárium az óceánok élővilágára fókuszál.

A tárlat közepén egy vetítőterembe csöppenünk, ahol a látogatóközpont saját gyártású filmje tekinthető meg. A film a Balaton élővilágát mutatja be.

Megközelítés

A Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont  tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető. Ha az utóbbit választjuk, akkor a legközelebbi parkoló a Zákonyi utcai parkolóház, amely 600 méterre található. Ha busszal érkezünk, akkor a Hajóállomás megállónál kell leszállnunk. Innen balra kell fordulni, ha a Balatonnal szembe állunk. Csupán 400 méter séta után el is érjük a látogatóközpontot.