Bél Mátyás Látogatóközpont – Balatonkeresztúr

A Délnyugat Balatoni térség mind szélesebb körű bemutatását tűzte zászlajára a 2014-ben megnyílt, az egykori Festetics uradalomból létrehozott Bél Mátyás Látogatóközpont, amely két épületegyüttest – látogatóközpont vendégházzal, és játszóház – foglal magába. Festetics Kristóf vendégeként 1731 telén a neves tudós, író, utazó hosszabb időt töltött itt, ennek emlékére nevezték el róla az intézményt.

A többfunkciós műemlék épületben kapott helyet a Balaton, községünk és a környék természeti és kulturális értékeit felvonultató multimédiás állandó kiállítás. A napsütötte Korridor Galéria boltíves barokk folyosóján időszaki képzőművészeti tárlatokat tekinthetnek meg a látogatók, akik a recepción található „Zöld boltban” környékbeli kézművesek által készített termékeket, különféle emléktárgyakat vásárolhatnak. Nagytermünkben a kiállításokon túl színvonalas kulturális és ismeretterjesztő programokat, előadásokat, konferenciákat rendezünk, és itt zajlanak a helyi anyakönyvi esküvői szertartások is. Emellett lehetőség van a termek bérlésére. Üdítően szép a kisterem 1225 literes akváriuma, amelyben balatoni halak úszkálnak.

A tetőtérben található vendégház 7db fürdőszobás, modern stílusú szobával várja a nyaralókat, akik a társalgóban különféle társasjátékokkal, tévézéssel múlathatják az időt, vagy beleolvashatnak a Balatonnal kapcsolatos 300 kötetes könyvtár könyveibe, szakirodalom gyűjteményébe. Az olvasósarok minden látogató számára rendelkezésre áll. Szép látványt nyújt a hatalmas, ápolt kert, melynek nyugati oldalán lefedhető szabadtéri úszómedence és szauna faház, valamint bográcsozó hely, árnyas lugas teszi kellemessé a pihenést.