Aranyház gejzírkúp – Tihany

A Tihanyi-Aranyház Gejzírkúp  tökéletes választás lehet azoknak, akik imádják a túrázást. Tökéletes kilátás nyílik a tihanyi-félszigetre, a Bencés Apátságra és magára a településre.

Története

A Belső-tó és a Szarkádi-erdő közötti területen elterülő gejzírmező több mint 3 millió évvel ezelőtt keletkezett. A vulkáni utóműködésnek következtében forróvíz folyt az akkori felszínre. A hévforrások az izlandi kitörésékhez hasonlóan törtek fel a talajból. A forró vizű tavakból folyamatosan meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki és fokozatosan szilárd kőzetté formálódtak. A gejzírek tömeges, lemezes és gyűrt formában szilárdultak meg, ezzel körülbelül 150, különböző méretű gejzírkúpot létrehozva.

Napjainkban már nem kevesebb, mint 50 darab darab látogatható, közülük a legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, nevét a rátelepedett sárga színű zúzmókról kapta. A megszokott sziklanövények között például a zöld gyíkkal is találkozhatnak. A gejzírkúp tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Belső-tó és az ősközség felé.

Megközelítése

A Belső-tó mentén haladva, majd a villanypásztor mellett letérve könnyen elérhető a Tihanyi-Aranyház Gejzírkúp. Autóval érkezők számára fizetős parkolási lehetőség a Levendula Ház mellett biztosított.