Adventi Forgatag 2022 – Balatongyörök

Bemutatkozás

A 2021. december 3-4-re tervezett Balatongyöröki Advent a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos elmarad!

Tél, Balaton, karácsony – mi kell még? Balatongyörökön az Adventi Forgatag mindig tartogat meglepetéseket, és változatos családi programokkal várja vendégeit a Móló előtti sétányon. Legközelebb 2022-ben fürdőzhetünk a város ünnepi hangulatában. Nem kérdés, hogy a Nyugat-Balaton egyik legjobb karácsonyváró rendezvényéről van szó, ahol kézműves vásár, közös gyertyagyújtás és még egy Mikulásház is várja az érkezőket.

Programok

A 10 éves hagyományokhoz híven az Adventi forgatag 2022-ben is bővelkedik majd gasztro-, kulturális és gyerekprogramokban. A Kossuth Lajos utcai vásár és a Szépkilátó között közlekedő karácsonyi kisvonat már évek óta az esemény legnagyobb slágerének számít, de a kicsik szórakozására kialakított kreatív műhelynek sem kell szégyenkeznie. Arról nem is beszélve, hogy maga a Télapó is el szokott átogatni a györöki Mikulásházba!

Szombaton Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere mond ünnepi beszédet egy zenés produkció kíséretében, utána pedig sor kerül az adventi gyertyagyújtásra. Előbb a Nyugat-Balaton gyertyája borul fénybe (a koszorú Gyenesdiás, Balatongyörök és Vonyarcvashegy összetartozását jelképezi), aztán a település saját koszorúján is kigyúl az első lángocska. Este szokás szerint tombolasorsolással koronázzák a napot, ahol értékes nyereményekre lehet szert tenni.

Kézműves vásár

Hogyan is lehetne teljes a karácsonyi hangulat egy sokszínű kézműves vásár nélkül? Az Adventi Forgatag örömére számtalan helyi nép- és iparművész települ a Kossuth utcába, hogy minél nagyobb kínálatból lehessen szemezgetni. Felsorolni is nehéz, hogy mi minden lesz kapható a rendezvény ideje alatt. Bőrdíszmű, kerámiák, különleges lakásdekor, hímzett ajándéktárgyak, egyedi ékszerek, ölelnivaló plüssállatok – inkább nézd meg a saját szemeddel!

Gasztroplacc

A gasztroplacc idén is házi készítésű finomságokkal spékeli meg az adventi vásár élményét. Fűszeres forralt bor, puncs, balatongyöröki karácsonyi kenyér, válogatott sütemények, kürtőskalács és sült gesztenye garantálja, hogy senki se távozzon üres hassal.

Megközelítés

Az Adventi forgatag Balatongyörökön, a Kossuth utcában kerül megrendezésre. Habár elég meghitt rendezvényről van szó, tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog sokkal kényelmesebb megközelíteni a helyszínt, mint személyautóval.